Zespół Ochrony Danych Osobowych

Specjalizujemy się w ochronie danych osobowych w Polsce. Jesteśmy 20-osobowym zespołem pasjonatów, dla których najważniejszym wyzwaniem jest połączenie RODO i skutecznego doradztwa.

Ochrona danych osobowych była przedmiotem naszego zainteresowania i specjalizacji od samego początku działalności Kancelarii oraz pojawienia się dyrektywy w sprawie ochrony danych osobowych z 1995 r. Po rozpoczęciu stosowania RODO ochrona danych weszła na nowy poziom. Ryzyko wielomilionowych kar, hermetyczny język oraz nieintuicyjne i niejasne wymagania sprawiają, że profesjonalna pomoc jest w tym zakresie potrzebna jak nigdy.

Kim jesteśmy

Wykształciliśmy know-how niezbędny do precyzyjnej i rzeczywistej oceny stanu zgodności z RODO. Wyróżnia nas fakt, że oferujemy reprezentowanie klienta we wszelkiego rodzaj postępowaniach przed polskimi sądami i Urzędem Ochrony Danych Osobowych (UODO). Opracowaliśmy autorską metodę badania zgodności z RODO w ramach audytów, a nasze „Symulacje kontroli Prezesa UODO” cieszą się dużą popularnością. Przeprowadziliśmy wdrożenie RODO w ponad 100 firmach z różnych sektorów gospodarki. Dla wielu z nich nadal świadczymy usługi obejmujące doradztwo prawno-organizacyjne, które obejmuje m.in. obsługę naruszeń, opracowywanie klauzul i procedur, przeprowadzanie analiz ryzyka oraz zapewnienie zgodności z RODO systemów IT. Pomagamy także w procesie zawierania i negocjowania umów powierzenia przetwarzania danych osobowych.

Niektórzy członkowie naszego Zespołu zdobyli cenne doświadczenia w obszarze RODO w czasie pracy w UODO. Od maja 2018 r. wspieraliśmy naszych klientów w zgłoszeniu ponad 45 naruszeń do Prezesa UODO. Jesteśmy liderami w dziedzinie ochrony danych osobowych w rankingach kancelarii prawniczych: dziennika „Rzeczpospolita” (Najlepsza Kancelaria ds. RODO – nieprzerwanie od początku tej dziedziny w rankingu, czyli od 2018 r.) oraz międzynarodowego rankingu Legal500 (Band 1).

Co robimy

Audyty i wdrożenia wymogów RODO

Wsparcie w przeprowadzeniu DPIA i ocena ryzyka (od ustalenia metodyki, przez jej przeprowadzenie i udokumentowanie, budowanie kompleksowych programów ochrony prywatności, połączonych ze zdefiniowaniem ról i zadań pracowników organizacji, aż po wdrażanie narzędzi typu GRC oraz ewentualne zawieranie umów ubezpieczenia od ryzyk RODO i cybersecurity)

Zapewnienie zgodności IT z RODO, outsourcing funkcji IOD oraz wsparcie bieżące RODO

Możemy też pomóc w wielu innych kwestiach – w zakresie ochrony danych osobowych zapewniamy wsparcie od A do Z.

Pracowaliśmy dla klientów z niemal każdej dziedziny, od podmiotów publicznych, przez tradycyjne firmy produkcyjne i infrastrukturalne, po najbardziej wysublimowane działalności usługowe i dotyczące nowych technologii.

Skontaktuj się z liderem Zespołu Marcinem Serafinem i poznaj szczegóły współpracy.

 

e-mail: mserafin@maruta.pl
telefon: +48 501 255 984